Bygga holkar

De vimlar av uppfattningar om hur en holk ska se ut. Det finns de som är övertygade om att ingångshålet måste vara exakt 28,56 mm för att fungera. Lyckligtvis är inte fåglar riktigt så sparsmakade. Det vet den som ryckt loss ett högtalarmembran och använt lådan som kattuggleholk eller gjort fungerande mesholkar av en tvåliters mjölkförpackning, även om hållbarheten på en sådan holk blir tämligen usel och därmed inte kan rekommenderas.
I handeln saluförs oftast mesholkar med den magiska hålstorleken 32 mm, men egentligen går det precis lika bra med 30 eller 35. Det händer att talgoxar väljer att häcka i starholkar med ingångshål på 40 mm.
Det är ingen tvekan om att en holk kan se ut på en massa olika sätt och ändå fungera bra, men det hindrar inte att det finns en hel del att höja ett varningens finger åt.
I äldre holklitteratur läser man ofta om dåliga exempel på holkar att köpa i handeln. Tyvärr har inte så mycket hänt på den fronten. Slarvigt sammansatta holkar, ofta alldeles för grunda och försedda med olämplig sittpinne som underlättar för ekorrar och hackspettar. Man kan hitta modeller med glesa vasstrån som tak, utan annan isolering eller skydd, vilket ger en holk som inte skyddar mot regn.
Men om man nu inte vill ha dåligt regnskydd, sittpinnar eller för grunda holkar så är överambition ett annat problem. Gedigna konstruktioner där man till och med har limmat igen sidorna gör att holkarna blir alldeles för täta. En bra holk ska vara tät upptill, alltså inte släppa in regn, men otät på alla andra håll, det vill säga släppa ut kondens. Det får gärna vara glipor och springor på sidorna och i kattuggleholkar kan man till och med borra hål i botten för att öka cirkulationen.
Det finns alltså många risker med att köpa en holk i detaljhandeln. Lyckligtvis går det ofta att köpa bra holkar av den lokala fågelföreningen.
Sedan kan man alltid göra sina egna holkar. Materialmässigt är obehandlade brädor av trä eller kompositmaterialet träbetong de bästa materialvalen, dessa är beprövade och fungerar.
Plywood eller plyfa kan också fungera fint, men varning för att vattentät plywood blir för tät om man gör en holk för starar eller mesar. Som material till en öppen tornfalkslåda är det förstås en annan sak.
Undvik tryckimpregnerat trä på grund av gifter. Visserligen är fåglarna bara i holken en relativt kort tid, men det är ändå onödigt att utsätta dem för giftpåverkan i onödan.
Plast, aluminium, masonit, spånskivor och papp bör undvikas av olika skäl. Plast andas inte, aluminium isolerar dåligt och blir snabbt varmt och de tre sistnämnda materialen tar upp fukt och förstörs snabbt.